Grunderna i vattenskidåkning

Det är dock inte samma sak som att kunna gå på vatten. Ändå kan man hävda att det är bättre. Det är en unik upplevelse att glida över en sjö i 32 km/h med vinden i håret. Vattenskidor är anledningen till att du har dem.

Att åka skidor på vattnet är en enkel sport. En motorbåt drar en person på vad som ser ut att vara snöskidor över vattnet. Vattensporter har en lång historia, och deras utveckling har motsvarat framväxten av motordrivna vattenskotrar. För att kunna åka vattenskidor måste man dras av en motorbåt i en hastighet av minst 20 mph från sig själv. På grund av detta har vattenskidåkningen utvecklats tack vare framstegen inom motorfordonstekniken. Om båten är snabbare kommer skidåkaren att åka snabbare. Ny rörlighet och nya trick kan uppnås genom att öka din hastighet.

Vattenskidåkning är inte bara en populär fritidssport som tusentals människor njuter av, utan det är också en tävlingssport som ökar i popularitet. USA Water Ski anordnar cirka 900 turneringar varje säsong, allt från små nybörjartävlingar till tävlingar på världsnivå. Slalom-, trick- och hopptävlingar är öppna för åkare i alla åldrar. Internationella vattenskidförbundet sponsrar varje år flera tävlingar på världsnivå, inklusive mästerskap för elit-, veteran-, under 21-, junior- och handikappade vattenskidåkare.

Men innan vi kommer till de avancerade skidåkarna ska vi gå igenom grunderna. Vem är uppfinnaren av sporten? Och hur kommer du upp på skidorna?

Centripetalkraft och vattenskidåkning

En annan kritisk del av vattenskidåkningens fysik är den hastighet i vilken du bogseras bakom båten. En person på 150 pund behöver en genomsnittlig hastighet på 32-40 km/h (32-40 km/tim). Skidåkare använder dock en skida, tempot måste ökas eftersom det finns mindre yta i vattnet som trycket kan byggas upp på.

Den kraft i bogserlinan som orsakas av båtens framåtgående rörelse, fartygets vikt och vattnets vikt på skidorna är de två största krafter som verkar på dig när du bogseras bakom en båt i en rak linje. Om bogserlinan hålls spänd kommer du att gå med samma hastighet som båten.

En centripetalkraft bildas när du rör dig vinkelrätt mot båten över kölvattnet, den våg som skapas av fartyget och dess motor. När en kropp rör sig cirkulärt runt ett annat föremål på grund av en kraft som drar kroppen mot det centrala föremålet kallas detta för centripetalkraft. Jordens satellit i omloppsbana är ett exempel på detta. I det här exemplet håller gravitationens dragningskraft satelliten i rörelse på en cirkulär väg runt jorden. Repet gör att vattenskidåkaren rör sig i ett cirkulärt mönster runt båten när han åker vattenskidor. Ett föremål accelererar när det går längs en kurva. När en vattenskidåkare börjar färdas runt båten accelererar de därför i sin tur. Du rör dig snabbare än bogserbåten när centripetalkrafterna, vattenkrafterna och båtkrafterna verkar på dig samtidigt. Dessa krafter avbildas i diagrammet ovan.