Övningar för kondition och vattenskidåkning

Vattenskidåkning kräver styrka i överkroppen, kärnkroppen och underkroppen. Ditt träningsprogram bör därför innehålla övningar som är inriktade på dessa områden för att förbättra din styrka vid vattenskidåkning. Det skulle vara bra om du genomförde dessa styrketräningsaktiviteter på icke på varandra följande dagar tre gånger i veckan och aerob uthållighetsträning och konditionsträning så många dagar som möjligt.

Träning för överkroppen

För att lyckas med vattenskidåkning måste du ha ett fast grepp om rephandtaget. Du behöver också mycket dragstyrka för att behålla detta fasta grepp, vilket innebär att du behöver mycket stabilitet i ryggen samt axelstabilisering. Pull-ups är ett bra träningspass för dessa mål, eftersom de förbättrar både greppet och styrkan i överkroppen. Dips och lat pulldowns är också fördelaktiga. Tre gånger i veckan ska du utföra åtta till tolv repetitioner av varje övning i tre uppsättningar om åtta till tolv repetitioner. En maskin som flyttar din vikt eller en låg stång med fötterna på golvet kan hjälpa dig att göra pull-ups och chin-ups om du inte kan göra dem utan hjälp.
Stärka grunden

Hela din kropp stabiliseras om du har en stark core. Att börja med planka och sidoplanka är en utmärkt idé. Utför främre plankor på en träningsboll för att involvera stabiliseringsmusklerna som hjälper dig att undvika överdrivna rörelser från sida till sida och behålla kontrollen när du vill flytta din vikt när du står på skidor. Utför side planks med raka armar i stället för armbågar och underarmar som vilar på golvet, och placera en medicinboll under handen som vilar på golvet. När det gäller plankorna på vänster och höger sida ska du hålla dem i minst 30 sekunder vardera.

Arbeta med underkroppen

Lunges och squats är de mest effektiva övningarna för att bygga upp styrka i ben och rumpa. Utför knäböjningar med ett enda ben med en skivstång eller en uppsättning hantlar för att ta hänsyn till den kraft med ett enda ben som du kommer att behöva för avancerade vattenskidtekniker. Lunges är per definition en träning med ett ben, men se till att du använder hantlar som är tillräckligt tunga för att trötta ut musklerna efter ett träningspass med åtta till tolv repetitioner. Öva varje övning i åtta till tolv repetitioner tre gånger, precis som du gjorde för de andra.

Utrustning och aerob konditionering

Alla kardiovaskulära aktiviteter hjälper dig att skapa eller bibehålla en aerob bas, så försök att jogga, cykla, simma eller göra någon annan typ av konditionsträning som du tycker om i 30 till 60 minuter, tre till fem dagar i veckan. Eftersom vattenskidåkning är en sprintsport bör du dock genomföra högintensiv intervallträning två gånger i veckan för att simulera svårigheten. Dina alternativ för konditionsträning är nästan obegränsade. Det bästa sättet att värma upp är att börja långsamt i några minuter och sedan öka till 90 procent av den maximala effekten i 30 sekunder. Sänk sedan ner till ungefär 50 procent av din faktiska hastighet i ytterligare en minut innan du återgår till den snabbare hastigheten. Gör sex till åtta gånger mellan de två hastigheterna och svalka sedan av.