Stina Nilsson på framfart

Group160211mf141-e1455224079957Stina Nilsson är ett namn inom svensk skidåkning som har fullständigt exploderat denna säsong. Efter att ha varit i yttersta världseliten i sprint flera år har hon nu gett sig in på allvar i konkurrensen om pallplatserna på de längre distanserna. På Tour de Ski i januari gjorde hon megasuccé och vann inte bara sprinten i Val Mustair utan också skiathlon-grenen i Oberstdorf och masstarten på 10 kilometer i klassisk stil. Med dessa resultat har hon visat att hon behärskar såväl klassisk stil som fristil liksom sprint och distanslopp, ända upp till 10 km.

Det är ingen överdrift att säga att hon blir en tillgång i VM i Lahtis som börjar om ett par veckor, med resultatet i Tour de Ski och även världscupsprinten i Falun som hon vann. I Falun kom hon dessutom fyra på 15 km-loppet i klassisk stil, vilket är den högsta placeringen hittills i denna typ av lopp.

Med 23 år i passet har hunnit med en hel del skidåkning på elitnivå. Sedan 2012, som 19-åring gjorde hon debut i världscupen. Två år senare tog hon en 3:e plats i sprinten i världscuptävlingen i Drammen och sedan dess har det bara gått bättre och bättre och hon har vunnit flera världscuptävlingar i sprint och placerat sig högt upp i världscupsammandragen. 2015 i Ruka fick hon första pallplaceringen i distanslopp i och med silverplatsen i denna tävling. Denna säsong har hon legat högt upp i resultatlistan på såväl sprint- som distanslopp och likväl klassisk som fri stil.

Förutom individuella framgångarna har hon också varit en klippa i stafettlagen och för svensk del ska det bli oerhört spännande att se vad hon kan hitta på när det är dags för stafett för damerna. Med lagkamrater som Charlotte Kalla, Ida Ingemarsdotter, Hanna Falk, Anna Haag och Jonna Sundling har damerna chans på medalj i såväl sprintstafett som distans.