Den kanadensiska skidsäsongen

Olika båthastigheter är lämpliga för olika vattenskidsporter. Innan du ger dig ut på sjön bör du veta hur du identifierar och ställer in rätt båthastighet för din sport, oavsett om det är vattenskidåkning, wakeboarding, kneeboarding, barfotaåkning eller hopp- och trickskidåkning. Du bör också följa de nödvändiga säkerhetsåtgärderna.

Välja den bästa bogserbåten

Det är inte så enkelt som att ha rätt skidor och en bogserbåt som går i rätt takt för att åka vattenskidor. Flera olika faktorer kommer att påverka din skidåkning, och valet av rätt bogserbåt är en av de mest kritiska. Det skulle hjälpa om du alltid dubbelkollade att den båt du använder för att bogsera en skidåkare kan hålla de nödvändiga hastigheterna och att den har ett skidrep och ett handtag. För att ge skidåkaren tillräckligt med frihet att manövrera bör snöret vara ungefär 75 fot långt.

Många kryssnings- och fiskebåtar, som t.ex. bowriders, däckbåtar, cuddykabiner och jetbåtar, kan också utnyttjas som plattformar för vattenskidåkning. Vissa skidbåtar har v-drifter (bakmonterade motorer) som är särskilt utformade för att skapa större vågor.

Bogserbåtar med små skrov och platt botten är nödvändiga för tävlingsskidåkning, eftersom de flesta bogserbåtar har små skrov och platt botten för att minimera vågorna. Tävlingsskidbåtar går i betydligt högre hastigheter, med direktdrivna motoraxlar som centrerar sin vikt för att ge bästa möjliga kölvattenform.

Säkerhetsförslag

Vattenskidåkning är en potentiellt farlig sport. Här är några saker att tänka på:

  • Skidåkare måste kunna simma.
  • Skidåkaren måste bära en specialkonstruerad flytväst eller skidväst, som tillåter rörelse och fungerar som en flytanordning vid en skada.
  • För vattenskidåkning för rekreation är lugnare vatten önskvärt, och det måste finnas tillräckligt med utrymme för att vattenskidåkaren ska kunna etablera den upprättstående skidhållningen på ett säkert sätt.
  • Du behöver 200 fot skidutrymme och vattnet bör vara minst fem till sex fot djupt. Avståndet mellan din bogserbåt och bryggor, badplatser och kusten bör vara minst 100 fot.
  • Skidåkare och deras båtförare måste lämna gott om utrymme för att förhindra potentiella risker.
  • När en vattenskidåkare bogseras måste en förare och en observatör alltid vara närvarande i bogserbåten. Föraren håller en stadig kurs och håller utkik efter hinder, medan observatören håller ett öga på skidåkaren för att hålla reda på hur han/hon mår.
  • För att vara ute på vattnet bör skidåkaren och observatören prata om och komma överens om handsignaler för att stanna, öka farten, vända och så vidare.