En värld av skidsport

32774_FLS_W01När man pratar om skidor i sportsammanhang kan detta betyda mycket. Antalet discipliner som finns inom skidåkning växer ständigt. Senaste åren har nya grenar kommit till OS medan vissa äldre grenar har minskat i popularitet och tagits bort från OS-programmet. En distinktion inom skidsporten är förstås alpin idrott versus längdskidåkning. När gemene man pratar om att åka skidor kan denne syfta på såväl alpin idrott som längdskidåkning.

Inom alpina sporten finns de klassiska grenarna slalom, störtlopp, super-G och storslalom som handlar om att ta sig ner så snabbt som möjligt genom en snitslad bana. Men inom alpina sporten har antalet grenar växt lavinartat de senaste årtiondena. Senaste åren har sporten skicross till exempel blivit mycket populär, där 4 åkare i varje heat startar samtidigt och åker mot varandra. Inom längdskidåkningen har motsvarigheten sprintlopp blivit populär, där ett fåtal åkare också åker mot varandra under lopp som varar inte mycket längre än ett par minuter.

Andra grenar som finns inom den alpina sporten är puckelpist, parallellslalom och freestyle. Freestyle är en av de grenar som är bedömningssporter, det vill säga att det finns domare som bedömer hur bra hoppet görs. För snowboard samt andra brädor och skidor finns ett antal grenar, där både grenar handlar om att åka så snabbt nerför som möjligt, som att utföra lopp och hopp så snyggt som möjligt.

Längdskidåkningen är inte heller befriad från bedömning. Backhoppning är en sport där det handlar om att både hoppa långt och stilfullt. Domare bedömer hur stilfullt backhopparen hoppar och ger poängavdrag enligt ett antal kriterier. En gren där längdskidåkning och backhoppning kombineras kallas nordisk kombination. Denna gren finns på OS-programmet tillsammans med backhoppning individuellt och i lag. Backhoppningen har funnits i vinter-OS sedan 1924 och under skid-VM finns också backhoppningen på programmet. En variant av backhoppning med längre bana kallas skidflygning.