Inne-EM i friidrott i Belgrad

belgradeInför EM i friidrott inomhus måste förväntningarna på hoppgrenarna tyvärr ställas lagom höga. Alexandra Bengtsson har meddelat att hon inte kommer ställa upp i stavhoppstävlingen, då hon har siktet inställt på utomhussäsongen. Michaela Meijer har siktet främst på OS i Tokyo 2020 men är väldigt peppad att få komma till Belgrad och tävla i gott sällskap och visa vad hon går för.

Emma Green gör sin sista säsong i vinter i år, på grund av senaste årens stora skadeproblem. Men hon kommer till EM och har visat hygglig form och hoppade 1,89 m i en tävling härom veckan. Detta är också kvalhöjden för att få starta i EM och man kommer alltså att få se Emma Green i tävlingen i Belgrad i mars. Sofie Skoog har gjort några försök att nå kvalgränsen men har inte lyckats hoppa högre än 1,86 i år. Denna höjd har också Bianca Salming uppnått, i en femkampstävling i Tallinn häromdagen så denna 18-åriga idrottskvinna är verkligen ett hopp för framtiden.

I längdhoppsgropen är det möjligt att man får se Malin Marmbrandt. Hittills har hon inte riktigt kommit upp i den nivå som krävs, med ett årsbästa på 6.29. Fortfarande är det dock tid kvar tills EM börjar. Världsårsbästa i längdhopp har Shakeelah Saunders, som är en 23-årig kvinna från USA. I tävlingen i Bloomington den 9 december hoppade hon 6,73 m. Keturah Orji, som också kommer från USA hoppade 6,63 m i Fayetteville den 27 januari. För inne-EM:s del är Claudia Salmans resultat på 6,60 intressant, liksom 14-åriga (!) franska Heather Arneton på 6,57.

Floppmetoden är nu den allenarådande stilen för hoppning och tog över efter den så kallade saxtekniken. Akrobater kan hoppa högre med hjälp av andra tekniker, men det finns väldigt klara riktlinjer för vilka tekniker som är tillåtna och vilka som inte är tillåtna. Att akrobaterna skulle kunna ändra sin teknik för att kunna använda i höjdhoppstävlingar är en intressant fråga, men det verkar inte som de är intresserade av att undersöka detta.