Drömläge inför skidorienterings-VM

1 (2)Vartannat år anordnas skidorienterings-VM och i mars detta år kommer tävlingen att anordnas i Sibirien. För svenskarna är läget mycket gott såväl på damsidan som herrsidan. Det är till och med så att svenskarna har chans till medalj i alla 16 grenar som anordnas i tävlingen.

Erik Rost utnämndes till årets atlet och har vunnit världscupen de senaste 3 åren. Hittills har han bara lyckats ta silver och brons i VM men nu ser det mycket hoppfullt ut inför att han ska ta ännu ädlare VM-medaljer, såväl individuellt som i laggrenar.

På damsidan heter det stora hoppet, men inte heller det enda, Tove Alexandersson. Förra året vann hon inte bara EM-guld i skidorientering och världscupen i denna sport – dessutom vann hon bland annat VM även i vanlig orientering under sommarhalvåret. För dessa insatser blev hon nominerad till både årets idrottskvinna och till Jerringpriset. Tyvärr, för Toves del, gick Jerringpriset, folkets sportpris, till ryttaren Peder Fredricson och priset för årets idrottskvinna gick till Sarah Sjöström, simstjärnan.

Skidorientering är en sport med gamla anor. Redan i slutet av 1800-talet anordnades tävlingar i skidorientering i Sverige och strax efter sekelskiftet blev det en populär sport. Speciellt populär var budkavlelöpningen på skidor, där orienteraren får själv välja i vilken ordning som kontrollerna får tas. I början kunde tävlingarna hålla på otroligt länge. Första SM sträckte sig över 175 km och pågick under 28 timmar. Idag är tävlingarna betydligt kortare och en individuell tävling i långdistans brukar landa på omkring 20 km.

På senaste VM som anordnades i Hamar/Löten vann norske Lars Moholdt långa distansen för herrar, och Josefine Engström från Sverige långa distansen för damer. På medeldistansloppet vann Staffan Tunis för Finland i herrklassen och Milka Reponen för FInland i damklassen. På sprintdistansen vann Andrey Lamov herrklassen, före bulgaren Stanimir Belomazhev och svenska Erik Rost. I sprinten för damer kom Tove Alexandersson först och Josefine Engström trea, efter silvermedaljören Audhild Bakken Rognstad.