Ulf Karlsson – en misslyckad dopingexpert

5107570_2075393Senaste veckan gick rättegången mot Ulf Karlsson som stämdes av Zlatan Ibrahimovic för grovt förtal. Ulf Karlsson var förbundskapten i det svenska friidrottslandslaget och har belönats som årets ledare vid ett antal idrottsgalor. Under en paneldebatt under förra året pratade Ulf Karlsson om doping inom lagidrotter och om hur det till exempel inom fotbollen har använts doping, men att antalet kontroller har varit få. Som exempel nämnde han Juventus där en tidigare tränare fått 22 månaders fängelse för att ha haft ett dopingprogram. I samma veva nämnde han Zlatan Ibrahimovic viktuppgång när han spelade i Juventus och insinuerade att de 10 kg i muskler som Zlatan ökade sin vikt med var exceptionellt “Det var bra jobbat med skivstången det”.

För dessa ord, i denna kontext, stämde Zlatan den tidigare förbundskaptenen i friidrott och till slut föll domen till Zlatans fördel och Ulf Karlsson fick betala rättegångskostnaderna som gick på drygt 50 000 kronor. Det var en mycket besviken Ulf Karlsson som lämnad rättssalen och han kommenterade sin besvikelse över domen på Facebook och kände sig berövad på sin yttrandefrihet och ansåg att Zlatans stjärnstatus och hans duktiga advokat bidrog till domens utfall. Han ämnade dock inte överklaga domen, trots besvikelsen, då han var mycket trött på hela grejen och ville gå vidare.

Zlatan går vidare i livet och i karriären. Han har nu bytt till klubben Manchester United vilket innebär att han för första gånger spelar i Premier League. Tidigare har han gjort succé i såväl italienska ligan, med Juventus och Milan och i spanska ligan med Barcelona och senast i franska ligan med Paris St. German. Kanske blir det i England som Zlatan till slut avslutar sin karriär. I svenska fotbollslandslaget har han aviserat att han gjort sina sista insatser och tyvärr får svenskarna inte längre njuta av hans mångsidighet på fotbollsplanen.