Dopingavstängda ryska skidskyttar till VM

5883d0efc46188141a8b45ccRyssland har de senaste åren varit inblandat i flera dopingskandaler. Inför sommar-OS i Rio blev många ryssar avstängda på grund av positiva dopingprov och vissa ryssar också på grund av sina landsmäns positiva dopingprov. Sedan kom McLaren-rapporten där upp till 1000 ryska idrottare kan ha fått sina prover manipulerade, bland annat stora skidåkare som Legkov och Vylegzhanin, vars positiva dopningsresultat bekräftats. Rapporten är gigantisk och har stora konsekvenser för både ryska laget och framtidens arbete mot doping, men är ännu i sin linda och all information är inte framställd och bekräftad.

Två som har precis avslutat sina dopingavstängningar är Jirina Starykh och Alexander Loginov. Om några dagar startar de i skidskytte-VM i Hochfilzen i Österrike. Alexander Loginov ertappades med en relativt vanlig dopingsubstans som heter Epo som ökar antalet röda blodkroppar år 2014 och har sedan dess varit avstängd från tävlande i två år. Martin Fourcaude, världsettan de senaste åren, kunde inte låta bli att reagera på detta och skrev en sarkastisk kommentar på Instagram där han skrev att man inte skulle glömma att Loginovs mest betydelsefulla meriter var att han var avstängd två år för bruk av Epo. Den gamla OS-medaljören Jevgjenij Redkin, som jobbar som kommentator i rysk media, kommenterade att Fourcade är en fegis och att han kanske är rädd för konkurrensen. Med tanke på Forcaudes dominans de senaste åren ligger det möjligen lite väl långt borta för att tas seriöst.

Framför allt, men inte uteslutande, vintersporten är full av dopingskandaler vilket ställer frågor om hur doping ska hanteras och vad som ska anses som doping eller inte. Therese Johaugs fall är ett av de fallen som upprört och problematiserat, där ett positivt dopingresultat troligen härrört från en salva mot sönderbrända läppar som landslagsläkaren hade givit till Therese, och varken tränaren eller Therese hade varit aktsamma när det gällde att läsa på förpackningen.