En ny stjärna på skidhimlen

homegallery_bush_family_mistletoeNär SM-tävlingarna i Söderhamn avgjordes för inte så många veckor sedan var kämpaviljan hög då, förutom prestigen att vinna i den hårda konkurrens som dagens svenska landslag innebär, en bra placering i SM bättrar på chanserna att bli uttagen till VM-truppen som får åka till Lahtis i februari/mars. Truppen som presenterades i dagarna av Rikard Grip som innehåller goda besked för vissa, men naturligtvis också negativa besked för andra. Till exempel fick inte 22-åriga Sofia Henriksson möjlighet att tävla i årets VM då årets prestationer inte har nått upp till förra säsongens hoppfulla resultat. En besviken sprintexpert vid namn Emil Jönsson fick det tunga beskedet att han inte får starta i sprinten i VM.

Ett av frågetecknen som rätades ut till ett utropstecken var sprinthoppet Jonna Sundling. Denna 22-åring vann sprinttävlingen i SM före Charlotte Kallas klubbkamrat Jennie Öberg och Evelina Settlin, för andra året i rad. Borta från denna tävling var dock Stina Nilsson som kanske är hetaste sprintåkaren i hela världen, samt varken Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla eller Hanna Falk. Men det räckte i alla fall till att få en biljett till VM av förbundskapten Grip.

Jonna är en Umeå-tjej som bor i Östersund men fortfarande tävlar för IFK Umeå där hon har Mattias Persson som personlig tränare. I landslaget är Johan Granath tränare. I tävlingen i Davos i början av december hade hon bäst kvaltid av alla och slutade i finalen på en hedrande fjärdeplats. I Falun i slutet av januari gjorde hon återigen en stark insats och kom på sjätte plats i finalen. Även i längre lopp är hon att räkna med, om än inte riktigt kandidat till pallen. Detta visade hon bland annat på SM där hon tog 3:e plats i 10 km klassiskt, före såväl Hanna Falk, Anna Haag och Emma Wikén, som alla är uttagna till VM-truppen.