En tillbakablick till EM-sommaren

originalFrankrike stod som värd för fotbolls-EM 2016, som är en de största tävlingarna som anordnas inom fotbollen och idrotten överhuvudtaget. För Sveriges del blev det ingen succétävling och laget kom inte vidare till åttondelsfinal, trots att de hade den oersättlige Zlatan. För Wales gick det oväntat bra och de tog sig till semifinal, där de inte kunde rå på Portugal. Islänningarna med Lars Lagerbäck bakom rodret gjorde också succé och tog sig inte bara till åttondelsfinal, utan slog även storfavoriterna England, och kom därmed till kvartsfinal där de spelade mot Frankrike.

Hemmalaget Frankrike var en av de absoluta favoriterna till guldet, något som är en tradition. De tog sig till kvartsfinal och slog uppstickaren Island med god marginal och även Tyskland i semifinalen. Således kom de till final där de ställdes mot Portugal och Cristiano Ronaldo. Han var inte oäven inför uppgiften att leda Portugal till ett EM-guld, starkt efterlängtat av landets fotbollssupportrar efter förlusten mot oväntade EM-finalisterna Grekland under hemma-EM 2004.

Men EM-finalen blev inte som Ronaldo hade hoppats. Tidigt fick han känningar av en knäskada och efter 25 minuter var han tvungen att säga stopp och bars ut på bår ut från planen. En stor besvikelse för denna av många ansedd som världens bästa fotbollsspelare. Men lagkapten lyckades omvända sin besvikelse i pepp till sina medspelare. Han peppade dem och sade att nu är det någon annan som får avgöra detta.

Det blev till slut Lille-spelaren Èder som avgjorde finalen, i förlängningens 20:e och matchens 110:e minut. En svårtippad utgång av matchen och fotbolls-VM men desto bättre för Èder, som också hjälpte Lille till att kvalificera sig inför UEFA-cupen, något som gjorde att de med glädje skrev kontrakt på fyra år med spelaren förra året. Från början var han bara till låns från engelska Swansea, där han hade varit blev mållös 15 matcher.