En världscuptävling i skymundan

5151257_2177223Världscuptävlingen i Pyeongchang i år är allt annat än stjärnspäckad. Såväl norrmän som svenskar har samtidigt SM-tävlingar och NM-tävlingar i samma stund och dessa, förutom att vara en slags uttagning till VM, passar bättre in i uppladdningen inför VM i Lahtis som börjar om drygt ett par veckor. Många ryssar bestämde sig dessutom för att åka till Norge till de norska mästerskapen för att tävla där med dem. Ett norskt mästerskap håller denna gång högre klass än en världscuptävling, som dessutom är ett för-OS. 2018 kommer nämligen de olympiska vinterspelen anordnas i Pyeongchang och detta hade varit ett utmärkt tillfälle att testa spåren för aspirerande OS-deltagare. Schweiziska stjärnåkaren Dario Cologna uttryckte sin besvikelse över den dåliga planeringen och att världscuptävlingen anordnades när den gjordes och det är lätt att hålla med honom.

Men på plats fanns ändå en uppsättning svenska åkare som fick möjlighet att ta ett större ansvar. Maria Nordström och Elin Molin var två av damerna som kom till start. Dessa två ställde upp som Sveriges förstalag i sprinten och lyckades inte bara ta sig till final, vilket i sig var oväntat, utan även vinna finalen. I individuella sprinttävlingen var Maria Nordström också en tiondel från att ta sig till final, slagen av ingen mindre än Justyna Kowalczyk, det största namnet på damsidan i Pyeongchang. Med detta resultat slutade Maria Nordström som sjua i sprinten, hennes bästa resultat i världscupen hittills. Robin Norum var bäst på herrsidan med en placering som 18:e man.

På plats var också Therese Johaug som passade på att testa spåren till OS i Pyeongchang, då hon är avstängd för doping och inte kan åka andra lopp. Av domen från de rättegångslika förhören i Oslo verkar det som att det blir 14 månaders avstängning räknat bakåt från oktober då provet togs och i sådant fall kan hon ställa upp i OS 2018. Om andra instanser som Wada överklagar domen återstår dock att se.