Jamaica förlorar sina medaljer från Peking-stafetten

nesta-carter-beijing-goldUsain Bolt hade en sensationell trippel-trippel i friidrottstävlingarna, baserade på tre sommar-OS. 2008 vann Usain Bolt både sprintloppet på 100 meter, sprintloppet på 200 meter och stafetten på 4×100 meter med lagkamraterna Asafa Powell, Michael Frater och Nesta Carter. Stafettlaget slog dessutom världsrekord i detta lopp med tiden 37,10 sekunder.

2012 gjorde Usain Bolt återigen samma trippel och vann återigen sprintloppen på 100 meter och 200 meter såväl som stafettloppet på 4×100 meter med lagkamraterna Nesta Carter, Michael Frater och Yohan Blake på en ny världsrekordtid på 36,84 sekunder, första loppet under 37 sekunder.

2016 var det dags igen då Usain som vanligt vann 100-metersloppet, 200-metersloppet och stafetten på 4×100 meter med kollegorna Afasa Powell, Yohan Blake och Nickel Ashmeade. På detta sätt fullbordades trippel-trippeln som den matematiskt grundutbildade lätt räknar till 9 OS-guld.

Men nu vill det sig inte bättre än att dopingprov från detta OS åter har granskats och det är fastställt att Nesta Carter hade en dopingsubstans i kroppen som föll under kategorin förbjudna produkter med liknande kemisk uppbyggnad eller liknande biologisk effekt, även om medlet methylhexaneamin inte var förbjudet vid den tidpunkten.

Detta betyder att såväl Bolt som Powell, Frater och Carter blir av med stafettguldet från 2008 och att Bolts imponerade trippel-trippel är ett minne blott. Istället får Keston Bledman, Emmanuel Callender, Marc Burns och Richard Thompson från Trinidad och Tobago, som kom tvåa i loppet, ta hand om dessa guldmedaljer.

Japans stafettlag med Naoki Tsukahara, Shinki Takahira, Nobuharu Asahara och Shingo Suetsugu får ta över silvermedaljerna och Braziliens landslag med Vicente Lima, Sandro Viana, Bruno de Barros och Jose Carlos Moreira får ta hand om bronsmedaljerna och gå till historien som OS-medaljörer, vilket inte är illa.

Beslutet som skrevs av IOK den 13 januari innefattade också att trestegs- och längdhopparen Tatjana Lebedeva som tagit turinabol blir av med sina OS-silver från Peking-OS 2008.