Orienteringstävlingar i Sverige

1244384387_1Orientering är en sport med långtgående tradition i Skandinavien. Faktum är att även ordet har exporterats från skandinaviska språken till bland annat engelska, där de benämner sporten som orientering. Den mest kända grenen är orientering med löpning i skog och mark, men det finns många olika varianter. Skidorientering har det till exempel tävlats i för Sverige sedan slutet av 1800-talet. Orientering i kanot, cykel eller bil är också varianter som förekommer och orientering kan ske både på dagen och natten. Stafett, som tidigare kallats budkavle är en populär variant där man tävlar i lag.

De största orienteringstävlingarna innefattar O-Ringen som förr kallades 5-dagars och är världens största tävling för orienterare, med ungefär 15 000 deltagare i startfälten. När den var som störst hade tävlingen så många som 25 000 anmälda deltagare från hela världen.

En annan mycket känd och populär tävling är Tiomila och är en så kallad stafett-tävling, eller budkavle som det tidigare kallats. I denna typ av tävling tävlar orienterarna i lag och tävlingarna kan ofta pågå under både dag och natt. Tiomila anordnades för första gången i Uppsala 1945 och vid sjuttioårsjubileet av tävlingen kördes tävlingen på samma sätt som första gången den anordnades. Första gången kom vinnande lag i mål efter nästan 16 timmar med en sammanlagd sträcka på över 100 km. 2002 infördes GPS-tracking och det innebar att de bästa löparna kunde följas i skogen, vilket ger bättre förutsättningar för orientering att bli en populär tv-sport.

Det är vanligt att idrottare som tävlar i löpningsorientering också tävlar i skidorientering, vilket är fallet för de största hoppen i skidorienterings-VM som nu anordnas i Sibirien i mars, Erik Rost och Tove Alexandersson. Tove Alexandersson blev nominerade till både Jerring-priset och som årets idrottskvinna vid idrottsgalan i januari, men fick sig se besegrad av ryttaren Peder Fredrikson respektive simmaren Sarah Sjöström. Tove Alexandersson vann såväl mästerskap i löpningsorientering som skidorientering under förra året.