Skidskytte-VM i Hochfilzen – dag för dag

83790Den 9 februari startar den näst största tävlingen som finns för skidskyttar, nämligen VM. Under två veckors tid kommer det skjutas, bommas, åkas och spurtas i Hochfilzen i Österrike.

9 februari börjar festligheterna med mix-stafetten med både damer och herrar i respektive lag på 2×6 km respektive 2×7,5 km. Exakt vilka som kommer köra är inte klart.

10 februari körs sprinttävlingen för damer där Hanna Öberg och Anna Magnusson är två av hoppen. De är båda 21 år och del av den nya generation åkare som börjar visa sig nu. Truppen som åker till VM består till allra största del av unga åkare, med undantag för Fredrik Lindström på herrsidan och Elisabeth Högberg. Hanna Öberg har visat sig vara i god form och så sent som den 15 januari placerade hon sig på en femteplats och var en hårsmån från pallen men med en otursam, om det överhuvudtaget går att uttrycka sig så i det här sammanhanget, bom i sista skjutningen.

11 februari körs sprinttävlingen för herrar. Sträckan är 10 km, något längre än kvinnornas 7,5 km-tävling dagen innan. Sebastian Samuelsson är ett intressant namn för svensk del, en yngling som har kommit starkt denna säsong, samt Fredrik Lindström, som har varit med ett antal år redan. I Ruhpolding placerade sig Sebastian Samuelsson på en sjätteplats i sprintgrenen.

12 februari körs jaktstarten, där åkarna startar med ett visst intervall som bestäms av placeringen och tidsdifferensen till ledaren i föregående grenar. Damerna åker sammanlagt 10 km och herrarna åker sammanlagt 12,5 km, såvida inte du bommar och får en straffrunda. I detta fall får du lägga till några hundra meter till sammanlagda sträckan per utförd straffrunda.

15 februari körs damernas individuella start där åkarna startar med ett visst intervall, precis som distansloppen med individuell start som körs på längdskidåkningstävlingar. 16 februari körs herrarnas individuella lopp på 15 km och fredagen och lördagen är stafettdagen för damer respektive herrar. På söndagen körs sedan masstartstävlingarna.